vineri, 30 septembrie 2011

Tiganii din Bulgaria cer demisia liderului partidului ATACA

Ţiganii din Bulgaria cer demisia liderului naţionalist al partidului Ataka, “creierul violenţelor interetnice”

autor: FrontPress 
Arestarea liderului naţionalist al partidului de extremă dreapta Ataka, Volen Siderov, este singurul mod în care pot fi stopate violenţele etnice din ţară, spune liderul Partidului romilor DROM, Iliia Iliev, într-un interviu citat de agenţia Novinite. Iliev susţine că Volen Siderov este cel care a pus la cale manifestaţiile rasiste din Bulgaria, înainte de alegerile prezidenţiale şi locale din 23 octombrie.
Demonstranţii, plătiţi de Ataka
Iliev a declarat că are informaţii potrivit cărora liderul naţionalist, care candidează la preşedinţie, plăteşte manifestanţii pentru a pune în scenă acţiuni provocatoare, în speranţa că va cădea guvernul şi el va câştiga alegerile. Liderul romilor a subliniat că poliţia nu poate face faţă tuturor incidentelor, iar oamenii se tem pentru viaţa lor şi stau de pază cu torţe, topoare şi bâte.
“Bulgarii şi romii întotdeauna s-au iubit şi respectat unii pe alţii. Aceste conflicte sunt înscenate de un grup de oameni care sunt plătiţi să facă asta”, susţine Iliev, adăugând că nu s-a făcut nimic ani de zile pentru romii bulgari, în timp ce sume uriaşe de bani din fondurile europene au fost furate sau deturnate de guvern către alte sectoare.
Scandal la televiziune
Ieri-dimineaţă, Siderov a dat buzna într-un studio al televiziunii bTV, în timpul unei emisiuni transmise în direct, şi a ţipat că moderatorii şi invitaţii sunt părtinitori şi el nu a fost invitat la dezbaterea pe problema urii etnice.
La emisiunea respectivă fuseseră invitaţi reprezentanţi ai partidului de centru-dreapta de la putere GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), ai Mişcării Turcilor pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) şi ai partidului de dreapta Coaliţia Albastră. Degeaba au încercat realizatorii să-l calmeze, spunând că partidul Ataka a fost şi el invitat, dar biroul de presă a respins invitaţia. Siderov a continuat să facă scandal şi, până la urmă, invitaţii s-au ridicat şi au părăsit platoul emisiunii. De Simona Mătieş – Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu