joi, 27 februarie 2014

Noaptea Sfantului Bartolomeu Nasterea primelor partide politice

Masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu


Masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu (24-25 august 1572) – ucidere a hughenoţilor francezi din Paris de către catolici.
În timpul războaielor religioase, Caterina de Medici a consimţit la un complot al familiei Guise în vederea asasinării hunghenotului Gaspard II de Coligny. Deoarece acesta a fost doar rănit, Caterina s-a temut să nu se descopere complicitatea ei şi, de aceea, i-a îndemnat în secret pe nobilii care îi erau fideli să-i asasineze pe toţi şefii hughenoţi care se aflau la Paris pentru nunta viitorului Henric IV.
Masacrul a început în noaptea de 24 august şi s-a extins cu repeziciune; după ce liderii au fost ucişi, casele şi prăvăliile hughenoţilor au fost prădate, iar aceştia omorâţi şi aruncaţi în Sena. Chiar şi după emiterea ordinului regal – din 25 august – de încetare a masacrului, atrocităţile au continuat şi s-au răspândit în Rouen, Lyon, Bourges, Orleans şi Bordeaux. Până în octombrie fuseseră ucişi cca 3000 de hughenoţi numai în Paris şi probabil alte zeci de mii în provinciile Franţei.
*****
sursa: Enciclopedia Universală Britannica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu