duminică, 21 mai 2017

Ciorna Pentru unii muma, pentru altii ciuma


Foto: A.I.Cuza (1820-1873) o poza mai putin cunoscuta.

Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului. Măsura adoptată în 1863, la 4 ani de la Unirea Principatelor, era fundamentală pentru formarea noului stat român, întrucât 1/4 din suprafața arabilă a țării aparținea mănăstirilor românești aflate sub influență preponderent greacă. Aceste proprietăți generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea străinătății și pe care călugării greci instalați în mănăstiri îi cheltuiau fără să dea socoteală autorităților și fără să aducă un folos real românilor 

Vad ca in Monitorul Oficial a aparut scutirea de impozit pe cladirile BOR.
I-a blagoslovit cel de sus cu multiple beneficii numai ca  poarta haina,. si nu conteaza moralitatea indoielnica.
In timpul lui A.I.Cuza pe cand acesta a poposit pe un teren de la marginea drumului, s-a intins el si pe cal l-a lasat sa pasca iarba pentru a se ohihni. Dar nici nu a apucat bine sa se intinda ca a si venit un bortos slinos de la Manastire si i-a spus sa plece urgent ca este proprietatea manastirii.
Cuza nu a avut ce face si s-a ridicat si a plecat dar, a jurat in barba ca daca va ajunge la latitudinea lui confiscarea averilor manastiresti, nu va ezita. Si chiar asa s-a intamplat de cum a ajuns Domnitorul Tarilor Romane, in 1863 a pus semnatura pe confiscarea averilor manastiresti. Aceasta dreptate a mers pana la 1989, cand noii veniti, "liber cugetatori" au inapoiat averile BOR si pana acum a plouat cu tot felul de beneficii si scutiri de taxe si impozite pe capul lor.
Sa nu ne mai miram ca A.I.Cuza impreuna cu Vlad Tepes nu sunt pomeniti( interzisi) la slujbele Bisericii Ortodoxe Romane. MOTIVUL, INVOCAT PRECUM CA SI CUZA A CALCAT STRAMB CU TOATA TALPA, ESTE DE RASUL CURCILOR, Dar Dumnezeu l-a pedepsit destul.
,In privinta lui Vlad Tepes s-a spus ca a fost crud dar, nici Stefan cel Mare ajuns Sfant, nu a fost mai prejos, dand dovada de cruzime si in privinta femeilor sunt fara numar....
Vlad Tepes, a fost victimă a manipulării şi a executat 12 ani de temniţă la ordinul lui Matei Corvin.
Dar Stefan cel Mare a avut timp in domnia lui lunga de 47 de ani sa si construiasca manastiri si biserici in timp ce Vlad Tepes, in  domnia lui scurta fragmentata, zalog la turci si arestat pentru multi ani de unguri, nu a avut timp.
De ce pentru unii  legile mai ales cele bisericesti sunt muma si pentru altii ciuma, nefiind cu mai putin vinovati unii fata de altii. Suntem doar in Sec.XXI-lea si suntem tributari  trecutului invocat acum sute de ani?
PS Aceasta situatie mi-a adus aminte ca Marie Curie(dubla laureata la premiul Nobel), a fost conditionata de primirea premiului Nobel pentru chimie in 1911,  dupa multe discutii in contradictoriu, de catre comisii peste comisii, sa intrerupa legatura cu un barbat insurat, dar erau separati, ea fiind vaduva:((  Carte multa, prostie multa din partea lor. Prosti au fost si prosti sunt inca!!!
Premiul Nobel pentru fizica l-a primit in 1903.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu