miercuri, 24 mai 2017

Vlad Tepes (1431-1476)


Foto: dragostea secreta a lui Vlad Tepes.
            
Cine ar fi crezut că inima de gheaţă a crudului voievod valah Vlad Țepeş a fost cucerită? De fiica unui ţesător sas din Corona, numele cetăţii Braşovului din acele timpuri.
Katharina este numele femeii care a fost copleşită cu…multă tandreţe de către cel intrat în memoria colectivă sub numele de Dracula. Timp de peste 20 de ani a durat această relaţie, din care au rezultat cinci copii. Se pare că această femeie a fost singura fiinţă pentru care Dracula a făcut crize de gelozie…

Nu era prea înalt la stat, dar foarte viguros şi zdravăn, cu o înfăţişare crudă şi fioroasă, nasul mare şi vulturesc, nările umflate, pielea feţei fină şi roşietică, gene foarte lungi careînconjurau ochii verzi şi larg deschişi, pe care sprâncenele negre şi stufoase îi faceauameninţători; chipul şi barba rase, în afara mustăţii.
Tâmplele ieşite măreau volumul capului. Un gât de taur lega ceafa mare de umerii laţi, pe care cădeau pletele negre şicârlionţate. “
(După Matei Cazacu – Dracula, Editions Tallandier 2004, cf. Nicolae de Modrussa, Historia de bellis Gothorum , descoperită de A.Marcu “Riflessi di storia rumena in opere italiane dei secoli XIV e XV”, publicată in Ephemeris Dacoromana, I, Roma, 1923)
(Autori text: Cornel Bîrsan, Adrian Anghel Cristian Moşneanu – istorie-furata.blogspot.ro)
13
Maestru necunoscut: portretul lui Vlad Ţepeş, cca.1575-1595 (Viena, Castelul Ambras, Tirol, Austria)
Mahomed al II-lea despre Vlad Ţepeş: „nu poate să ia ţara unui bărbat care face lucruri aşa de mari” şi care „ar fi vrednic de mai mult” (cf. Laonic Chalcocondil )
Anu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu